Výkup nemovitostí za hotové

3P Bydlení → Blog → Výkup nemovitostí za hotové

 

Výkup nemovitosti za “hotové” je prodejní proces, při kterém investoři, nebo majitelé realitních společností, nabízejí okamžitý výkup nemovitostí. Nemusíte tak čekat na nalezení kupce. Je však potřeba dát na misku vah celou řadu aspektů a dle nich se zodpovědně rozhodnout, zda to je či není ve vašem případě ta správná cesta.

 

Pro koho JE tento způsob prodeje ideální?

Dluhy - Tento proces je jednoznačně skvělou volbou pro majitele nemovitostí, kteří jsou v určité finanční tísni. Mají dluhy, které nejsou schopni splácet a rychlý výkup jejich nemovitosti může předejít větším problémům, které mohou nastat. 

Exekuce - Pokud se zadlužený majitel včas nerozhodne svoji nemovitost prodat, dostane se do exekuce. Výkup nemovitostí v exekuci, je také dalším případem, kdy je vhodné ze strany majitele souhlasit s výkupem.  

Při hrazení koupě jiné nemovitosti - Jakmile se potřebujete z jakýchkoliv důvodů rychle stěhovat a nemáte dostatek financí, výkup nemovitosti je pro vás pravděpodobně jedinou volbou. Samozřejmě záleží, jakou nemovitost potřebujete prodat. Jestli je nějakým způsobem atypická, bude prodej samozřejmě pomalejší. 

Dědictví - Pokud dědic nemovitosti dobře ví, že není schopen v nemovitosti žít, nebo ji není finančně schopen pravidelně obstarávat a zároveň rychle potřebuje finance, může se obrátit na výkup. Tím je o jeho starosti rychle a efektivně postaráno.

 

Pro koho NENÍ tento způsob prodeje ideální?

Okamžitým výkupem ztrácíte část tržní hodnoty nemovitosti a tím pádem tento způsob prodeje není vhodný pro prodejce, které netlačí čas. Díky tomu, má  kvalitní realitní kancelář možnost maximalizovat prodejní cenu nemovitosti a majitel díky tomu může pouze vydělat. I při požadavku majitele na rychlý prodej, kdy se nastavuje nižší tržní cena, jde stále o ziskovější variantu, než okamžitý výkup nemovitosti.

 

Výhody výkupu za hotové

Rychlost a efektivita - Proces výkupu je zpravidla velmi rychlý, jelikož se nemovitost neinzeruje, profesionálně nefotí a realitní makléř nevymýšlí prodejní strategie. Běžně se jedná o časové rozmezí několika dnů, maximálně týdnů. 

Žádné náklady na opravy - Investoři, kteří se specializují na výkupy, jsou ve většině případů ochotni vykoupit nemovitost ve stavu, v jakém je. To velmi zlehčuje majitelům náklady spojené s potřebnými úpravami.

Diskrétnost - Někteří majitelé si svého soukromí velmi váží a při prodeji svých nemovitostí vyžadují naprostou diskrétnost. Proto se často obrací na možnost výkupu, aby si zachovali anonymitu.

 

Jak výkup probíhá? 

Konzultace s majitelem - Po kontaktování realitní kanceláře, nebo investora, se uskuteční první schůzka, kde se majitel s investorem pozná. Majitel by měl sdělit investorovi vše o nemovitosti a nic neskrývat.

Nacenění - Investor provede odhad nemovitosti na základě aktuálního stavu a tržní hodnoty podobných nemovitostí na trhu. Poté si vytvoří cenu s ohledem na stav a na možné problémy spojeny s nemovitostí a nabídne ji majiteli. 

Podepsání smlouvy - Po dosažení dohody mezi oběma stranami je sestavena smlouva. Smlouva obsahuje detaily transakce, včetně ceny, podmínek, termínů a dalších důležitých informací. 

Převod vlastnických práv - Předání majetku zahrnuje formální převod vlastnických práv, který může být zaznamenán v místních registrech nemovitostí.

Transakce - Poté následuje transakce, kdy investor předá dohodnutou částku majiteli buď v hotovosti, nebo jinou formou platby. 

 

Důležité faktory

V pozici majitele nemovitosti je důležité si všechny smlouvy velmi pečlivě prostudovat. Doporučujeme konzultaci a právním expertem, aby zajistil, že majitel bude v procesu za všech okolností chráněn. 

Dále před kontaktováním investora, nebo realitní kanceláře si ověřit reference na Googlu, Firmy.cz, Facebooku nebo i Youtube a zjistit, jaké mají zkušenosti v oboru, zda se nejedná o podvodníky apod.

Je potřeba si uvědomit, že za vaši nemovitost opravdu nedostanete plnou cenu. Výkupní ceny se pohybují někdy i kolem 60% z reálné ceny, protože kupující na sebe přebírá případné náklady, rizika a budoucí obchodovatelnost nemovitosti. Je to velké rozhodnutí a každý, kdo nad tímto způsobem prodeje uvažuje, by si měl dopřát dostatek času na promyšlení. Přeci jen neprodáváte rohlíky, ale nemovitost. Na druhou stranu, dostanete peníze téměř okamžitě a to vám může výrazně usnadnit vaše aktuální finanční problémy.

 

Doufáme, že vám tento článek pomůže předejít chybám, kterých se většina lidí při procesu výkupu nemovitosti dopouští. 3P Bydlení vykupuje především byty v Teplicích, Ústí a okolí. Jsme otevření jakékoliv konzlutaci a pokud jste se pro výkup nemovitosti rozhodli, můžeme vše prodiskutovat.

 

Co by vás mohlo u nás dále zajímat:


Zpět na výpis

Mohlo by vás také zajímat