Má smysl investovat do nemovitostí?

Investice do nemovitostí, narozdíl od investic do akcií, nebo fondů nabízí hmatatelnou hodnotu, v podobě fyzického majetku. To dodává investorům větší pocit bezpečí, protože přesně vidí, kde mají svůj finanční vklad uložen.

Nemovitosti, jsou považovány za jedny z nejbezpečnějších forem investic, podobně jako zlato, jelikož v průběhu času dlouhodobě ceny stále rostou a drží si svou hodnotu. Díky tomu se stalo investování do nemovitostí velkým trendem současné doby.

Je tomu také z toho důvodu, že lidé mají stále větší zájem o stabilní pasivní příjem a dokáže pokrýt určité náklady, nebo přináší další možnosti pro pravidelné investování.

Tento článek vás postupně provede klíčovými aspekty pro váš první nákup nemovitosti a pomůže vám se vyvarovat chyb, ke kterým bez správného know-how dochází. 

 

Jak postupovat a co je potřeba vědět?

Finanční připravenost

Nejprve je třeba zhodnotit svou finanční situaci. Zda jste opravdu připraveni investovat nemalou částku ze svého rozpočtu do nemovitosti. Na tuto otázku si můžete odpovědět sami, nebo se poradit s kvalifikovaným a důvěryhodným finančním poradcem, který by vám měl sestavit finanční plán a strategii.

Pokud nemáte rozpočet na zaplacení celé částky, pečlivě si nastudujte formy financování, jako jsou hypotéky.

 

Průzkum trhu 

Důkladně studujte trh nemovitostí v lokalitě vaší budoucí nemovitosti. Pokud to budete chtít efektivní a máte tu možnost, ideální je, si pořídit nemovitost v blízkosti vašeho bydliště, aby se vám snížily náklady na provoz. Sledujte aktuální trendy v cenách, poptávku. 

 

Typ nemovitosti

Podle vašeho finančního rozpočtu a finanční strategie se rozhodněte, zda chcete investovat do bytové, nebo komerční nemovitosti. Bytová nemovitost je řádově dostupnější, než komerční, pokud se tedy jedná o vaši první investici, je moudřejší zvolit nemovitost bytovou. Promyslete již zmiňovanou lokalitu, ta je pro nákup nemovitosti velmi zásadní.

 

Analýza rizika

Zde je potřeba opravdu velmi důkladně zhodnotit rizika spojená s investicí. Je nutné zvážit potenciální problémy s údržbou, obsazeností, nebo případnými problémovými nájemníky, pokud zvolíte bytovou nemovitosti.

 

Právní záležitosti a správa nemovitosti

Seznamte se s místními právními předpisy a požadavky. Důležité je, si zajistit právní pomoc při vyřizování právních dokumentů. Co se týče správy, je potřeba si uvědomit, že nemovitost vyžaduje pravidelnou údržbu. Pokud víte, že to není ve vašich časových možnostech, nabízí se možnost si najmout profesionálního správce nemovitostí, který za měsíční poplatek bude vše řešit za vás.
 

Odhad nákladů a výnosů

Spočítejte si všechny očekávané náklady za nákup a pravidelnou údržbu vaší nemovitosti a stejně tak si po podrobné analýze trhu spočítejte možné výnosy, které vám nemovitost přinese. U nemovitostí je běžné, že se vám po určitém čase vaše náklady vrátí a v ten moment začnete profitovat. Při výpočtech nevycházejte pouze z příjmů, které nemovitost přináší, ale také z průměrně rostoucích cen nemovitostí v čase, což je v průměru cca 5% ročně. Na druhou stranu je dobré počítat s výpadky obsazenosti a nemalovat vše jen do růžových barev, aby byl výsledek příjmů co nejpřesnější.


Je vhodné investování do nemovitostí i pro vás?

Jinými slovy investování do nemovitostí může být v začátcích pro někoho velmi složité, každopádně vás v průběhu učí trpělivosti a strategickému myšlení. Není to jen o tom, koupit zdi a střechu, je to o vytváření trvalých hodnot a finančního zabezpečení jak pro vás, tak pro vaši rodinu. 

Investování do nemovitostí vás také propojuje s mnoha lidmi, tudíž si budujete vlastní síť kontaktů, díky kterým se vám naskytuje více příležitostí pro finanční růst. 

Podtrženo sečteno, každá nemovitost je příležitostí a investicí do budoucna. S pečlivým výběrem, odborným řízením a pružným přístupem může vaše nemovitostní portfolio sloužit, jako pevný základ pro dosažení vašich finančních cílů. 

To, jakou cestou se rozhodnete jít, je pouze na vás. 3P Bydlení pro vás můžeme zajistit veškerou činnost související s nemovitostmi. Zprostředkování prodeje či koupě nemovitosti, stavby a rekonstrukce i správu nemovitosti.


Zpět na výpis

Mohlo by vás také zajímat